‘Zwarte schuur’ op longlist Boekenbon Literatuurprijs 2020 en Zeeuwse Boekenprijs 2020


terug naar overzicht

In september is bekend geworden dat Zwarte schuur op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 en de longlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2020 staat.

 

Over de Boekenbon Literatuurprijs 2020:

Zwarte schuur staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2020. Uit de meer dan 450 ingezonden titels heeft de jury 15 titels geselecteerd voor deze longlist.

Op dinsdag 29 september kiest de jury eerst nog een Shortlist van vijf boeken en op donderdag 12 november maakt zij dan bekend welk boek de Boekenbon Literatuurprijs 2020 wint en welke auteur 50.000 euro in ontvangst mag nemen.

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze jury wordt benoemd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

 

Over de Zeeuwse Boekenprijs 2020:

Op zaterdag 12 september is bekend gemaakt dat Zwarte schuur van Oek de Jong op de longlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2020 staat. Uit de 61 inzendingen heeft de jury 10 titels geselecteerd die kans maken op de prijs.

In de eerste week van oktober kiest de jury een Shortlist van vijf titels en vervolgens zal op zaterdag 27 oktober bekend worden wie de Zeeuwse Boekenprijs 2020 wint. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Janne van Gilst.

De Zeeuwse boekenprijs is een prijs voor een Zeeuwse auteur, uitgever of iemand anders die voor het Zeeuwse boek van betekenis is. In Zwarte Schuur speelt Zeeland een prominente rol. Oek de Jong’s Pier en oceaan werd in 2013 bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs.