‘Zwarte schuur’ van Oek de Jong wint Peter van Straaten Psychologieprijs 2021


terug naar overzicht

Op 29 september is bekendgemaakt dat Zwarte schuur van Oek de Jong de Peter van Straaten Psychologieprijs 2021 heeft gewonnen. Ook Sander Kollaard en Manon Uphoff vielen in de prijzen. De Peter van Straaten Psychologieprijs is een prijs voor Nederlandstalige schrijvers die via hun roman een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. Het is een initiatief van de sectie Klinische Psychologie van Universiteit Leiden. De schrijvers winnen ieder 1.500 euro en een originele tekening van Peter van Straaten. De uitreiking vindt plaats op 11 oktober.

Essays van studenten

Wat zegt een roman over de oorzaken, verschijnselen of behandeling van een psychische aandoening? Over die vraag schreven enkele honderden studenten psychologie een essay, als onderdeel van het vak Klinische psychologie in de bacheloropleiding Psychologie. De studenten kozen een roman en behandelden in hun beschouwingen de vraag hoe de roman de wetenschappelijke cursusliteratuur verheldert, verrijkt of nuanceert. Sinds de vorige editie werd door honderden studenten een essay geschreven. Via hun essay nomineerden de studenten een boek voor deze prijs. Een jury beoordeelde in een voorselectie eerst de essays en daarna een shortlist van acht boeken.

Aanmelden voor gratis mini-symposium

De drie nominerende studenten zijn Michael van Wageningen, Hannah Boekestijn en Rolien van de Geer. Zij zullen hun bevindingen presenteren in een mini-symposium op maandag 11 oktober 2021 om 15:00 uur in het Academiegebouw (Telders Auditorium) in Leiden.  De schrijvers zullen reageren op de presentaties van de studenten. De student met de beste presentatie wint een boekenbon van 250 euro. De andere finalisten krijgen een boekenbon van 150 euro. De studentprijs is een publieksprijs, ter plekke kan het publiek de winnaar kiezen. Het mini-symposium is gratis toegankelijk. Voor meer informatie, zie: Symposium Peter van Straaten Psychologieprijs 2021.

Peter van Straaten

De prijs is vernoemd naar tekenaar en schrijver Peter van Straaten (1935-2016). In 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Ere-promotor was Willem van der Does, die ook de initiatiefnemer van de prijs is. Hij zei bij de toekenning over Van Straaten: ‘Zijn werk herinnert de moderne, technologisch verwende, wetenschapper eraan dat observatie van gedrag met het blote – maar getrainde – oog de onmisbare basis is voor de psychologie.’
De winnaars van de eerste editie in januari 2020 waren Marieke Lucas Rijneveld, Esther Gerritsen en Yvonne Keuls.