‘Zwarte schuur’ op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020


terug naar overzicht

De shortlist van de  Libris Literatuurprijs 2020 is bekend. Zwarte schuur van Oek de Jong is een van de zes genomineerden die door de jury werden gekozen uit totaal 197 ingezonden romans.

‘Veel vertrouwde elementen uit De Jongs monumentale oeuvre komen in Zwarte schuur samen. Opnieuw wordt een gevoelige, eenzelvige jongen in Zeeland door leeftijdgenoten buitengesloten en getreiterd. En ook nu wordt trefzeker de verwarring van het seksueel ontwaken geëvoceerd, dit keer met dorpsmeisje Matty Tramper als uitdagend object van nauwelijks te hanteren gevoelens. Maar De Jong verkent ook nieuw terrein, zoals wanneer hij de eb- en vloedbewegingen schetst in de relatie tussen Maris en diens grote liefde Fran, die na twintig jaar in een seksloze impasse is terechtgekomen. De onzekerheden, jaloezieën en ergernissen van beiden. De gefrustreerde onmacht van geliefden die elkaar dreigen te ontglippen. Dat en veel meer wordt opgeroepen in deze rijke roman. In proza dat nooit de aandacht op zich vestigt met als imponerend bedoelde woordacrobatiek, maar wel zeer meeslepend en zintuiglijk is. In zinnen die je niet lijkt te lezen, maar te beleven.’ – Juryrapport ‘Zwarte schuur’

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Voorzitter van de jury dit jaar is Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. Zij maakt de winnaar bekend op 11 mei in het Amstel Hotel, live in Nieuwsuur op NPO2. De prijs wordt in 2020 voor de 27ste keer uitgereikt.

De andere genomineerden zijn: Manon Uphoff, Marijke Schermer, Wessel te Gussinklo, Sander Kollaard en Saskia De Coster.